Wikimedia blog

News from the Wikimedia Foundation and about the Wikimedia movement

Wikipedia Education Program expands throughout Arab World

This post is available in 2 languages: العربية 7% • English 100%

In English

The group from Egypt and Jordan at Isra University

Last month Isra University hosted two full days of events for the Wikipedia Education Program. There were many reasons to celebrate: Jordan had completed its first full term as part of the Wikipedia Education Program; a group of seven Egyptians made the trip to Amman to share their experiences and successes and contribute to more regional exchange in the program; and I got to meet some of the amazing volunteers who are the backbone of the program. In my new role as the Arab World Education Program Manager, I get excited every day knowing I am lucky to work with such a smart and dynamic group of people in Jordan and Egypt, as well as in other countries in the region and around the world.

During the visit in Amman, there were countless stories exchanged, both formally and informally. These exchanges happened in the conference room at Isra University, in the Roman ruins at the Amman Citadel and Jerash, and over group dinners at night. The two professors from Egypt, Dr. Dalia El-Toukhy and Dr. Abeer El-Hafez, explained to the group how fulfilling the Wikipedia assignments were for their students. Yes, there were many hurdles to overcome, like access to technology, but the end result was well worth the extra effort. Having their students’ work published online for the world to see was a confidence boost for many of their students, especially when the articles received Good or Featured Article status. Some students now even include this experience on their CVs.

Students from Egypt and Jordan exchange brainstorm and strategize for the next term of the Wikipedia Education Program Arab World.

What was equally inspiring about this visit to Amman was the effort of some Jordanian Wikipedians to meet up with the visiting group from Egypt. Jordanians pride themselves on hospitality, and this translates into the Wikipedia community as well. By coordinating with the group online, two Jordanian Wikipedians were able to join us for much of our time in Amman. They took great pride in showing us around the city, and also contributed valuable insights into discussions about the program, adding the perspective of the Arabic Wikipedian community. The support of the online community is crucial to the ultimate success of the Wikipedia Education Program, so we can all work together to improve the quality, quantity, and diversity of content available on the Arabic Wikipedia.

There is a lot of momentum in the Wikipedia Education Program in the Arab world, which makes me excited to see what the next year has in store. While the political future may appear uncertain in some parts of the region, we have seen that our students continue to have a profound impact on the online encyclopedia. This past July for instance, an unprecedented amount of content was added to the Arabic Wikipedia from our students in Egypt despite political uncertainty in the country.

Jordan is entering its second term in the program, and program leaders are hoping to include many more professors and schools. There is a lot of good momentum right now after our recent visit, and we hope to harness this energy and translate it into quality contributions to the Arabic Wikipedia. Saudi Arabia will also be joining the program soon, and we can’t wait to see the content those students contribute as well. Algeria, which had an extremely active class last term, may also explore new ways to contribute to the program this this year.

The Wikipedia Education Program in the Arab world tends to surpass any expectations. While we set the goals for the next year, it’s hard to predict what this next year has in store. And I can’t wait to find out!

Tighe Flanagan
Arab World Education Program Manager

العربية

برنامج ويكيبيديا للتعليم يتوسع في العالم العربي

المجموعة من مصر والأردن في جامعة الإسراء

في الشهر الماضي، استضافت جامعة الإسراء وعلى مدار يومين فعاليات برنامج ويكيبيديا للتعلم. ثمة عدة أسباب للاحتفال: فقد أكملت الأردن أول دورة كجزء من البرنامج؛ قامت مجموعة من سبع مشاركين في برنامج التعليم في مصر بزيارة الأردن لمشاركة خبراتهم وقصص نجاحهم والمشاركة في التبادل المعرفي الإقليمي ضمن خطط البرنامج. هذا وقد أتيحت لي فرصة الالتقاء ببعض المتطوعين المميزين الذين يعتبرون بمثابة العمود الفقري للبرنامج. بفضل وظيفتي الجديدة مديراً برنامج التعليم في المنطقة العربية، أشعر بالحماس كوني محظوظاً بالعمل مع مثل هؤلاء المتطوعين الأذكياء والحيويين في كل من الأردن ومصر، ودول أخرى في المنطقة العربية ومناطق أخرى حول العالم.

أثناء زيارتنا لعمان، تحادثنا وتناقلنا عدداً كبيراً من القصص سواء كان ذلك على صعيد العمل أو على الصعيد الشخصي، وتم ذلك في غرفة الاجتماعات في جامعة الأسراء وبين الأطلال الرومانية في قلعة عمان ومدينة جرش، وأثناء جلسات العشاء ليلاً. أوضحت الأستاذتان من المجموعة المصرية الدكتورة داليا الطوخي والدكتورة عبير عبد الحافظ كيفية إنجاز طلابهما للمهام المخصصة لهم الخاصة بالموسوعة. نعم، كان ثمة العديد من العقبات التي تم تخطيها كالوصول للتقنية، لكن النتائج النهائية كانت تستحق الجهد المبذول. إن لنشر أعمال طلابهن للعالم أجمع أثر كبير في تعزيز تعاونهن مع عدد كبير من الطلاب، خاصة في المقالات التي تختار كمقالات جيدة أو مختارة. ويشار هنا إلى أن بعض الطلاب أصبحوا يضيفون خبراتهم في تحرير ويكيبيديا العربية إلى سيرهم الذاتية.

الطلاب الأردنيون والمصريون يتحاورون ويتشاركون الأفكار حول استراتيجيات تفعيل البرنامج في المرحلة القادمة.

من الأمور الملهمة في زيارتنا لعمان، الجهود التي بذلها بعض الويكيبيديون الأردنيون لمقابلة المجموعة الزائرة من مصر. يفتخر الأردنيون بصفات الكرم وحسن الضيافة التي يتصفون بها، وهم يترجمون هذا على أرض الواقع في المجتمع الويكيبيدي. استطاع اثنان من الويكيبيديين الأردنيين الانضمام لنا أثناء تواجدنا في عمان وذلك بفضل التنسيق المسبق الذي تم بين المجوعتين من خلال الإنترنت. وقد انضما إلينا في جولتنا في أنحاء عمان وساعدا في تعريفنا على معالمها. كما ساهما في طرح الأفكار القيمة وإبداء الأراء في النقاشات التي جرت عن البرنامج. لا شك أن دعم المقدم من مجموعات الويكيبيديين على الإنترنت أمر حاسم في نجاح برنامج ويكيبيديا للتعليم، إذ يمكننا العمل يداً بيد لتحسين محتوى ويكبيديا العربية كماً ونوعاً.

ثمة زخم كبير في برنامج ويكبيديا للتعليم في العالم العربي، وهذا ما يجعلني متحمساً ما تخبأه لنا السنة القادمة. على الرغم من عدم وضوح الرؤية جراء الظروف السياسية التي تلقي بظلالها في المنطقة، إلا أننا شهدنا بأن طلابنا لا زالوا يواصلون العمل، ما أثّر تأثيراً عميقاً على الموسوعة. على سبيل المثال، شهد شهر يوليو الماضي كماً هائلاً من المحتوى الذي أضافه طلابنا في مصر للنسخة العربية على الرغم من الظروف السياسية التي تشهدها مصر.

تدخل الأردن المرحلة الثانية من البرنامج، ويطمح مدراء البرنامج بضم عدد أكبر من المدرّسين والمدارس إلى البرنامج. يبدو أن هناك نشاط جيد بعد زيارتنا الأخيرة، ونأمل أن تترجم هذه الطاقات إلى مساهمات نوعية ذات جودة في الويكيبيديا العربية. وجدير بالذكر أن السعودية ستنضم إلى البرنامج قريباً، ونحن في شوق لرؤية مساهمات الطلاب السعوديين لإثراء المحتوى العربي أيضاً. ومن المرجح أيضاً أن تختبر الجزائر، التي شاركت بفعالية في المرحلة السابقة، طرقاً جديدة للمشاركة بفعالية في البرنامج هذا العام.

نسعى في برنامج ويكيبيديا للتعليم في العالم العربي لتجاوز أي أمور متوقعة. نعكف حالياً على وضع أهداف السنة القادمة، لكننا في الوقت ذاته لا نستطيع التنبؤ بما هو آت. وأنا لا يسعني الانتظار لاكتشاف ذلك.

طاي فلاناغان
مدير برنامج التعليم في العالم العربية

2 Responses to “Wikipedia Education Program expands throughout Arab World”

  1. nora delgado says:

    es intersante hacer un cursito residencias al extrangero dos con mil habitaciones.-de media a alta.se los recomiendo buen nivel de profesores.-

  2. Andrea Davis says:

    Glad to read such uplifting stories like this when so much of the news from the Arab speaking world is so depressing. Thanks for all you do—a very important program that must keep going!

Leave a Reply